De Groninger Rijwielenfabriek

Emaillen borden

Fongers kwam waarschijnlijk rond 1920 met zijn eerste emaillen borden. Deze weersbestendige borden waren bedoeld om aan de gevels van de winkels te hangen, zodat iedereen kon zien dat hier Fongers fietsen te koop waren. Uit deze eerste tranche zijn borden met witte en met zwarte achtergrond bekend.

emaillen bord wit ca. 1920

 In 1923 komt het bedrijf met een bol emaillen bord ‘Agentschap’; op dit bord is het Fongers schild (nog met de rechtopstaande adelaars) afgebeeld tegen een groene achtergrond.

emaillen bord groen jaren ’20

In de jaren ’30 verschijnt een langwerpig bol bord (1,90 m lang) dat in harde kleuren geel en blauw de aandacht op het agentschap moet vestigen.

Emaille bord lang oud

In de jaren  ’40 en ’50 zien we deze borden in kleiner formaat en plat (al dan niet met kraal). Deze borden zijn plaatselijk lang aan gevels blijven hangen.

emaillen bord met kraal ca. 1940

In de jaren ’50 komt Fongers met zijn laatste serie emaillen borden; tegen een felblauwe achtergrond is het Fongers schild is enkele varianten afgebeeld. Toen de fabrieksinventaris begin jaren ’70 werd geveild zijn hele stapels van deze borden (met name die met opschrift ‘Agent’) ongebruikt in de handel terecht gekomen; ze zijn om die reden nog redelijk algemeen.

PICT0908.JPG
emaille bord agent
emaillen borden jaren ’50

Naast de emaillen borden waren er ook andere buitenreclames, bijvoorbeeld in de vorm van verlichte metalen letters op de muur.

reclameletters aluminium jaren ’50

In de jaren ‘10 maakte men op een aantal publiekslocaties reclame in de vorm van tegeltableaus, bijvoorbeeld in de hal van het NS-station Zuidhorn (tekst: ‘Wie een Fongers berijdt, die komt altoos op tijd.’).

tegeltableau station Zuidhorn ca. 1912