Fongers heeft van 1900 tot 1960 zadels gemonteerd onder eigen merknaam. Anders dan Burgers heeft het bedrijf nooit zelf zadels gemaakt. Tot 1910 werden zadels betrokken uit Engeland (waarschijnlijk Brooks), daarna is het Nederlandse bedrijf Lepper waarschijnlijk de ‘hofleverancier’ van Fongers geweest.
In de jaren voor 1900 was een grote verscheidenheid aan zadels leverbaar. Naast de modellen van Brooks, ging het ook om Engelse merken als Christy, Albion en Excelsior. Rond 1900 begint men leren zadels te monteren met Fongers-indruk.
De oudere zadels hebben vaak een enkele veer waaraan de zadelstrop is bevestigd; een vrij zwakke constructie, waarbij nogal eens breuk optrad.
Fongers maakt naam met zijn Fongers Hygiënisch zadel, dat vanaf ca. 1910 tot 1955 wordt geleverd (in verschillende uitvoeringen). De vroege uitvoeringen hebben ook enkele veren, de latere dubbele.
middenplaat Fongers Hygiënisch zadel ca. 1920
De zadels uit de jaren 20 hebben vernikkelde veren en nagels bovenop het leerdek.
In 1924 komt Fongers met een eigen zadelpen voor het hygiënisch zadel, toegepast op de modellen BB en BD tot 1935; een fraaie constructie, waarbij het zadel alleen horizontaal verschoven kan worden.
Vanaf 1935 worden de zadels van Fongers meer algemeen van karakter. Tot ver in de jaren ’50 blijft men leren zadels op de toermodellen monteren. Op de transportfietsen van Fongers zitten extra zware zadels.
Op de sportievere modellen komen in de jaren ’50 zadels met leerdek in uiteenlopende kleuren. Van 1958 tot 1965 zijn (ook) bij Fongers op de sportfietsen de zadels in bicolor uitvoering gangbaar (meestal fabrikaat Lemet).
Voor 1940 monteerde Fongers als regel zadeltasjes, met een grote verscheidenheid qua vormgeving in de loop der jaren. Op legerfietsen werden frametasjes aangebracht, waarin kogels konden worden bewaard. Hieronder enkele modellen.
In de zadeltasjes zat standaard een setje sleutels. Deze vernikkelde sleutels zijn nog steeds goed bruikbaar!